Το έργο Labor-INT 2
Το έργο Labor-INT 2 προωθεί την ένταξη των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στην αγορά εργασίας. Με βάση το ενδιαφέρον και τις ικανότητες των επιχειρήσεων, των Επιμελητηρίων της βιομηχανίας και του εμπορίου, των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και των ενώσεων μεταναστών, το Labour-INT προωθεί διαδρομές ένταξης πολλαπλών επιπέδων, από την άφιξη μέχρι τον χώρο εργασίας, περνώντας από την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την τοποθέτηση εργασίας.
Το Labour-INT καθιερώνει στενότερη συνεργασία μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, εμπορικών και βιομηχανικών Επιμελητηρίων, Συνδικαλιστικών οργανώσεων και ενώσεων μεταναστών, ανταλλάσσοντας στόχους, μεθόδους και πρακτικές ένταξης προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην αγορά εργασίας.
LABOUR-INT site (διαβάστε περισσότερα...)
Labour Market Integration of Migrants – A Multi-Stakeholder Approach
Το έργο LABOR-INT 2 στοχεύει:
- Στην προώθηση της απασχόλησης ως βασικό μέρος της διαδικασίας ένταξης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στην κοινωνία.
- Στην υποστήριξη πολυεπίπεδης και πολυμερούς πορείας ενσωμάτωσης για άρτι αφιχθέντες μετανάστες σε ολόκληρη την ΕΕ, από την άφιξη μέχρι τον χώρο εργασίας, μέσω της αξιολόγησης δεξιοτήτων, κατάρτισης προφίλ και τοποθέτηση σε εργασία.
- Στην ενίσχυση της «προσέγγισης LABOUR-INT», βάσει της συνεργασίας, του διαλόγου και της δέσμευσης των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων ως βασικών παραγόντων της αγοράς εργασίας, και για την οικοδόμηση ή την ενίσχυση μιας εποικοδομητικής συνεργασίας με άλλους σχετικούς ενδιαφερομένους, στο δημόσιο, στον ιδιωτικό και στους μη κερδοσκοπικούς τομείς.
Οι πιλοτικές δράσεις
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρακολούθηση τριών εθνικών πιλοτικών δράσεων που ξεκίνησαν στην πρώτη έκδοση του LABOUR-INT και επιπλέον αναπτύσσει πιλοτικές δράσεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Αυστρία.
http://www.labour-int.eu/the-labour-int-project-2/
Ελληνική πιλοτική δράση
«Γεφυρώνοντας το χάσμα από την υποδοχή έως την ένταξη. Μια Ολιστική προσέγγιση της ένταξης στην αγορά εργασίας μέσω της συνεργασίας πολλών ενδιαφερομένων στην Αθήνα, Ελλάδα».
Ο στόχος αυτής της πιλοτικής δράσης είναι η βελτίωση της ικανότητας της ομάδας στόχου να ενεργοποιεί διαδρομές ένταξης που βασίζονται στην ένταξη στην αγορά εργασίας, μαζί με την προστασία από την εκμετάλλευση και την αδήλωτη εργασία.
Στόχος είναι η ενεργοποίηση της συνεργασίας πολλών ενδιαφερομένων μερών για την ένταξη μέσω δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εργασία (π.χ. σεμινάρια κατάρτισης) προς όφελος των αιτούντων διεθνούς προστασίας, καθώς και η πιλοτική δοκιμή του εργαλείου του προφίλ δεξιοτήτων της Ε.Ε..
Η πιλοτική δράση υλοποιείται από τον Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ) σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και μια σειρά από τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Το ΕΚΑ και το ΚΕΚ της ΓΣΕΒΕΕ έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση 5 εκπαιδευτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε μετανάστες και πρόσφυγες. Ο στόχος ήταν να παρέχονται στους συμμετέχοντες εισαγωγικές γνώσεις και να τους φέρουν πιο κοντά στην τοπική αγορά εργασίας μέσω δράσεων επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα της ένταξης της εργασίας (EKA) και των ψηφιακών δεξιοτήτων (ΚΕΚ GSEVEE).
Στις 8/10 άρχισαν στο ΕΚΑ τα εκπαιδευτικά σεμινάρια στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Labour- INT 2.
Εκπαιδευτικά σεμινάρια: LABOUR INT 2