Myrtaly Logo

Δελτίο Τύπου 2019/01/30

ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας θεωρεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τους εργαζόμενους και όσους ζουν με μισθούς πείνας. Δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και διεκδικήσεις των εργαζομένων. Το πάγιο αίτημα των συνδικάτων παραμένει για άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Ουσιαστικά, με την αύξηση που νομοθετεί η κυβέρνηση, ενεργοποιείται η επιλογή των μνημονιακών κυβερνήσεων και των εργοδοτών, για την κατάργηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και καθορίζει το ύψος του μισθού ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Επιπλέον, δεν καταργείται η ΠΥΣ 6/2012 που συνεχίζει να διατηρεί παγωμένους τους μισθούς των εργαζομένων και περιορίζει τη δυνατότητα υπογραφής κλαδικών συμβάσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι η όποια αύξηση παίρνουν σήμερα οι εργαζόμενοι δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες τους, αφού μέσω της μείωσης του αφορολογήτου το 2020, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα επιστραφεί ως χαράτσι στο κράτος.

Το ΕΚΑ διεκδικεί και αγωνίζεται μαζί με όλα τα συνδικάτα για την πλήρη και ουσιαστική αποκατάσταση όλων των απωλειών τα τελευταία δέκα χρόνια. Πάνω από όλα όμως διεκδικεί το δικαίωμα το συνδικαλιστικό κίνημα να διαπραγματεύεται απρόσκοπτα με τους εργοδότες για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.