20η Συνδιάσκεψη των Συνδικάτων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών
23 - 24 Φεβρουαρίου, 2021
Στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2021 διεξήχθη διαδικτυακά η 20η Συνδιάσκεψη του Δικτύου των Συνδικάτων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (ECTUN). Το θέμα της Συνδιάσκεψης ήταν:
«Η ανάκαμψη της εργασίας από την πανδημία και οι εξελίξεις στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες»
Στη Συνδιάσκεψη συμμετείχαν 45 συνδικαλιστές από 19 Οργανώσεις: ΕΚΑ Αθήνα, CGIL, CISL, UIL Ρώμης, TUC Λονδίνου, CGT, CFDT, FO, UNSA Παρισίων Ile-de-France, MTUF Μόσχας, CGTP Λισαβόνας, PODKREPA Σόφιας, CATUB Βελιγραδίου, ΣΕΚ Λευκωσίας, GWU Βαλέτας, CCOO, UGT Μαδρίτης, LO Κοπεγχάγης, SAK Ελσίνκι.
Από την Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) συμμετείχαν και έκαναν παρεμβάσεις ο Γενικός Γραμματέας Luca Visentini και η Συνομοσπονδιακή Γραμματέας Liina Carr. Από το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο (ETUI) συμμετείχε η Διευθύντρια του Τμήματος Εκπαίδευσης Vera Dos Santos Costa.
Από το ΕΚΑ συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Κουλούρης και η Χριστίνα Θεοχάρη που είναι και Πρόεδρος του Δικτύου.
18η Συνδιάσκεψη των Συνδικάτων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών
18 - 20 Μαρτίου, 2019, Σόφια
Από 18 έως 20 Μαρτίου 2019, διεξήχθη στη Σόφια η 18η Συνδιάσκεψη του Δικτύου των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών.
Σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι από 30 Συνδικαλιστικές οργανώσεις από 12 Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Αθήνα, Βαλέτα, Βελιγράδι, Βερολίνο, Λονδίνο, Μαδρίτη, Μόσχα, Όσλο, Παρίσι, Ρώμη, Ρίγα και Σόφια.
Τα κεντρικό θέμα της Συνδιάσκεψης ήταν: «Κινητικότητα στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες και ο ρόλος των δημοσίων συγκοινωνιών».
Συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ΣΕΣ) εν όψει του επερχόμενου Συνεδρίου της, καθώς και θέματα σχετικά με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους κινδύνους από την άνοδο του λαϊκισμού και της άκρας δεξιάς.
Η Συνδιάσκεψη τελούσε υπό την αιγίδα της ΣΕΣ και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου (ETUI), των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Luca VISENTINI και ο Γενικός Διευθυντής Philippe POCHET αντιστοίχως συμμετείχαν στη Συνδιάσκεψη.
Από Βουλγαρικής πλευράς συμμετείχαν οι: Biser PETKOV, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, η Yordanka FANDAKOVA, Δήμαρχoς Σόφιας, καθώς και οι επικεφαλής των Βουλγαρικών συνδικάτων.
Το ΕΚΑ εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Κωνσταντίνο ΚΟΥΛΟΥΡΗ και την Χριστίνα ΘΕΟΧΑΡΗ, Υπεύθυνη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρο του Δικτύου.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
8 - 9 Νοεμβρίου 2018, Σόφια
Πραγματοποιήθηκε στη Σόφια η συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής (Μ.Ε.) του Δικτύου των Συνδικάτων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (ECTUN). Η Μ.Ε. εργάστηκε για την προετοιμασία της επικείμενης ετήσιας Συνδιάσκεψης που θα διεξαχθεί από 18 έως 20 Μαρτίου 2019 στη Σόφια.
Η Μ.Ε. αποφάσισε για το κύριο θέμα της Συνδιάσκεψης, το οποίο θα είναι: "Κινητικότητα στις Πρωτεύουσες στην ψηφιακή εποχή": Τα συστήματα μεταφορών των πρωτευουσών, χρησιμοποιώντας τις τελευταίας τεχνολογικές εξελίξεις και τα ψηφιακά συστήματα, μπορούν να υποστηρίξουν την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής όλων των εργαζομένων. Ο δημόσιος χαρακτήρας των συγκοινωνιών είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος παροχής μιας υψηλής ποιότητας υπηρεσίας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες αυτές. Ο τίτλος της Συνδιάσκεψης θα είναι:
"Μεταφορές και κινητικότητα στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας".
Σημειωτέον ότι στην Ρώμη πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων συγκοινωνιών την Κυριακή 11/11/2018, και για τον λόγο αυτό η Μ.Ε έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης προς τις Συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ρώμης.
Ένα δεύτερο θέμα στη Συνδιάσκεψη θα είναι: «Ο λαϊκισμός και η άκρα δεξιά: Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εκλογή διαφόρων λαϊκιστών και ακροδεξιών εκπροσώπων σε αρκετές πρωτεύουσες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τάση αυτή και καλούν για την υψηλότερη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων στις επικείμενες Ευρωπαϊκές, εθνικές και τοπικές εκλογές
Ψήφισμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
8 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2018
Μία ακόμη 8 Μαρτίου πλησιάζει. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η ημέρα αυτή δεν πρέπει να σηματοδοτεί μόνο τον αγώνα των εργαζομένων γυναικών σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και τον αγώνα ολόκληρης της κοινωνίας για τα δικαιώματα των γυναικών.
Τα Συνδικάτα των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών (ECTUN), αγωνίζονται για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται τόσο στη συνδικαλιστική δράση όσο και σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, καθώς μία από τις προτεραιότητες του δικτύου μας, είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των εργαζομένων.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση που άρχισε το 2007, έπληξε ιδιαιτέρως τις γυναίκες με υψηλά ποσοστά ανεργίας, με άτυπες μορφές εργασίας, με μερική και περιστασιακή απασχόληση, με επισφαλή εργασία και ενέτεινε τις διακρίσεις στη βάση του φύλου, της φυλής, της ηλικίας, των φυσικών στερεοτύπων, δαιμονοποίησε ακόμα και την μητρότητα, παράλληλα με τον σεξισμό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Εφέτος, στις 8 του Μάρτη, οι οργανώσεις μέλη του δικτύου ECTUN αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τις κινητοποιήσεις των γυναικών και τις απεργίες που θα γίνουν στους χώρους εργασίας, συμμεριζόμενοι μία βασική αρχή ότι, η εργασία είναι ο μόνος δρόμος προς την ανεξαρτησία και την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου και αυτή πρέπει να συμβαδίζει με την αξιοπρέπεια, την ισότητα και την δικαιοσύνη που εμείς υπερασπιζόμαστε.
Τα αιτήματά μας για τις 8 του Μάρτη είναι:
- Κατάργηση των διακρίσεων στην εργασία σε βάρος των γυναικών και αυτό συμπεριλαμβάνει τις αμοιβές, τις ευκαιρίες κατάρτισης, τις δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης, τις συντάξεις κ.ά.
- Καταπολέμηση της επισφαλούς εργασίας που αποδεδειγμένα καταδικάζει τις γυναίκες στη φτώχεια.
- Ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στα Συνδικάτα και την κοινωνία.
- Συμμετοχή των γυναικών στις Συλλογικές διαπραγματεύσεις.
- Διαπαιδαγώγηση από το σχολείο στις αρχές της ισότητας, του σεβασμού και της συνευθύνης ανάμεσα στα δύο φύλα.
- Καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.
- Καταπολέμηση της σεξιστικής βίας κάθε μορφής: φυσικής, ψυχολογικής, δικαστικής, σεξουαλικής και οικονομικής και κάθε εν γένει συμπεριφοράς που πλήττει τις γυναίκες εργαζόμενες.
Ενθαρρύνουμε όλα τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα μέλη του δικτύου ECTUN να στηρίξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τις δράσεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών.
Ζήτω ο αγώνας των εργαζομένων γυναικών!