Myrtaly Logo
image

Δελτίο Τύπου 2024/07/23

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΥΓΗ"

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ, βρίσκονται σε αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 25 Ιουνίου, όταν τους ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά και χωρίς πρότερη διαβούλευση το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της ιστορικής εφημερίδας μετά από 72 χρόνια λειτουργίας.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της εφημερίδας, είχαν υποστεί δύο διαδοχικές μειώσεις αποδοχών, το 2014 και το 2017, ενώ εκκρεμούν δεδουλευμένες οφειλές πολλών ετών (αγγίζουν τις 300.000 ευρώ). Πριν δύο χρόνια εφαρμόστηκε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στο πλαίσιο του οποίου αποχώρησαν 20 άτομα, με την παράλληλη δέσμευση από τον βασικό μέτοχο της εφημερίδας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) ότι η εφημερίδα θα παραμείνει ανοιχτή.

Η δέσμευση του βασικού μετόχου δεν τηρήθηκε και πλέον από τις 25 Ιουνίου κινδυνεύουν άμεσα οι θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Η αόριστη προφορική δέσμευση της Διοίκησης ότι προς το παρόν θα απορροφηθούν οι 50 εργαζόμενοι σε άλλες θέσεις εντός του οργανισμού (στην ιστοσελίδα και την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας) είναι διάτρητη, καθώς δεν συνοδεύεται από κανένα πλάνο βιωσιμότητας και καμία εγγύηση προς τους εργαζόμενους ότι δεν θα γίνουν απολύσεις σε λίγους μήνες από τώρα.

Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας έχουν βρεθεί στο πλάι εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που έχουν χάσει τις δουλειές τους ή έχουν υποστεί περιστολή των εργασιακών τους δικαιωμάτων, δίνοντας φωνή σε σωματεία και συνδικάτα που αγωνίζονται για δουλειά και αξιοπρέπεια.

Το ΕΚΑ στηρίζει τα αιτήματα των συναδέλφων εργαζομένων στην ΑΥΓΗ να μην κλείσει το καθημερινό φύλλο, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίες και να μην γίνει καμία απόλυση, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα αλλά και οι παλαιότερες οφειλές.