Myrtaly Logo
image

Δελτίο Τύπου 2024/07/23

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΚΟ

Με το νομοσχέδιο για τις 8 ΔΕΚΟ που έχουν ενταχθεί στο «Υπερταμείο» (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΔΕΘ-HELEXPO, ΓΑΙΑΟΣΕ, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας,  Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΑΛΥΚΕΣ, ΑΕ Διώρυγας Κορίνθου) η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ένα σοβαρό βήμα για την ιδιωτικοποίησή τους, τη λειτουργία τους  όχι για τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, αλλά για το κέρδος, τη μετατροπή τους σε αδιαφανείς, ρουσφετολογικούς μηχανισμούς βολέματος των δικών της golden boys με άθλιες συνθήκες για τους εργαζομένους τους.

Η αντιμεταρρύθμιση που εισάγει το νομοσχέδιο στις συγκεκριμένες ΔΕΚΟ, συνιστά προανάκρουσμα της τύχης που επιφυλάσσεται και στους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου κοινής ωφέλειας, μέσω των οποίων η δημόσια περιουσία περιέρχεται ήδη μέσω των ΣΔΙΤ, στον έλεγχο και την εκμετάλλευση επιχειρηματικών λόμπυ και συμφερόντων.

Και μόνο ότι ο υπουργός διαφημίζει ότι θέλει να τις μετατρέψει σε «8 μικρές ΔΕΗ» τη στιγμή που οι τιμές του ρεύματος έχουν γίνει ο μεγαλύτερος βραχνάς για τη λαϊκή οικογένεια δείχνει τους σκοπούς της κυβέρνησης.

Με το νομοσχέδιο αυτό:

α) Στο όνομα της «ευελιξίας» στις προσλήψεις καταργείται ο όποιος ρόλος του ΑΣΕΠ. Λες και η κυβέρνηση «σκίστηκε» να κάνει προσλήψεις μέχρι τώρα και δεν την άφηνε … το ΑΣΕΠ!

β) Οι μισθοί των «στελεχών» απελευθερώνονται έτσι ώστε αυτοί που θα αναλάβουν την ιδιωτικοποίηση, το κλείσιμο δραστηριοτήτων και τις αντεργατικές επιλογές να αμείβονται αντίστοιχα (άρθρο 23).

γ) Όμως για τους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών:

- οι μισθοί παραμένουν παγωμένοι, ενώ εισάγεται η ατομική αξιολόγηση, (που ουσιαστικά καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις- άρθρο 23),

- ορίζεται πως οι συμβάσεις «διέπονται από την κείμενη εργατική νομοθεσία του ιδιωτικού τομέα» ανοίγοντας τη δυνατότητα να καταργηθούν κατακτήσεις που αφορούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (άρθρο 25).

- Προωθείται ακόμα περισσότερο η ελαστικοποίηση καθώς «οι εταιρείες μπορούν να αποφασίσουν τη μεταφορά εργαζομένων από την Εταιρεία στις θυγατρικές αυτές ή από μία από τις θυγατρικές αυτές σε άλλη ή στην Εταιρεία κλπ» χωρίς πουθενά να αναφέρεται η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Από τη στιγμή που οι εταιρείες αυτές ανήκουν στο Υπερταμείο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο προωθείται το πέρασμα σε κερδοφορία με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους, όπως είναι και ο σκοπός αυτού του μνημονιακού μηχανισμού. Κόψιμο σε κομμάτια και είσοδος ιδιωτών (πχ συγκοινωνίες), περικοπή καταστημάτων και δραστηριοτήτων ανεξάρτητα από το κοινωνικό κόστος (ΕΛΤΑ) και άλλα.

Zητάμε:

1.     Να μην ψηφισθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο Χατζηδάκη.

2.     Καμία άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση. Έξω όλοι οι ιδιώτες που τους έχουν εκχωρηθεί τμήματα της λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

3.     Δημόσιες εταιρείες που να λειτουργούν με διαφάνεια σε προσλήψεις και προμήθειες σε όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι με κριτήριο το κέρδος.

4.     Να φύγουν από το Υπερταμείο και να καταργηθεί αυτός ο άθλιος μηχανισμός ιδιωτικοποίησης.

Μαζικές προσλήψεις, αποκατάσταση των ΣΣΕ με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς.