Myrtaly Logo
image

Δελτίο Τύπου 2024/06/05

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024 “Η γη μας, το μέλλον μας. Είμαστε η #GenerationRestoration”

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι η μεγαλύτερη διεθνής ημέρα για το περιβάλλον. 

Εφέτος η συγκυρία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, καθώς οι δύο εμπόλεμες ζώνες  στη γειτονιά μας, μας  υπενθυμίζουν  τον υπ’ αριθμόν ένα εχθρό των κοινωνιών και του περιβάλλοντος που είναι ο πόλεμος. Μόνο που η περιβαλλοντική ζημιά συνήθως αγνοείται αν και είναι θανατηφόρα και μακροχρόνια.

Το θέμα για το 2024,  αφορά στην σημασία της αποκατάστασης της γης, της καταπολέμησης της ερημοποίησης και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στην ξηρασία, φαινόμενα που έχουν ενταθεί παγκοσμίως  τα τελευταίο χρόνια. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέχρι το 2050, πάνω από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα επηρεάζονται από την ξηρασία, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου το 40% της γης παγκοσμίως έχει υποβαθμιστεί  και ερημοποιείται,  γεγονός που έχει αντίκτυπο στην επιβίωση τριών  περίπου δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Η περιοχή της Μεσογείου είναι ιδιαιτέρως ευπαθής λόγω της αύξησης της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η μείωση των βροχοπτώσεων, ξηρασίες, καύσωνες, πυρκαγιές, υποβάθμιση των υδατικών  πόρων,  πλημμύρες, κ.ά.

Ειδικά για την χώρα μας η αντιμετώπιση της τρωτότητας έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές,  αποτελεί  πρώτη προτεραιότητα και σε αυτό ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο παίζει η αποτελεσματική  πολιτική προστασία.

Είναι  καθήκον μας να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να το επαναφέρουμε  στη φυσική του κατάσταση και η κάθε μέρα απαιτεί φροντίδα και σοβαρή ενασχόληση. Η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη με κοινωνική προστιθέμενη αξία, καθώς  οι επιπτώσεις από την υποβάθμισή του πλήττουν τους πλέον αδύναμους.