Myrtaly Logo

Δελτίο Τύπου 2015/04/20

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους εργολάβους και ειδικότερα στις εργολαβίες καθαρισμού. Επίσης καταγγέλλει την «περίεργη» έλλειψη αντίδρασης από τις δημόσιες αρχές ως προς την εφαρμογή των νόμων. Ενδεικτικά αναφέρουμε, όπως μας ενημέρωσε η ΠΕΚΟΠ, ότι παρ’ όλο που καταγγέλθηκαν οι εταιρείες «Παπαχριστόπουλος», «Facility Expert» και «Facility Blue Service» ότι δεν κατέβαλαν το δώρο του Πάσχα, δεν κινήθηκε η διαδικασία αυτοφώρου!...

Σημειώνουμε ότι υπάρχουν σωρεία καταγγελιών για καθυστέρηση πληρωμών δεδουλευμένων μέχρι και 7 μήνες και ελλιπή ασφαλιστική κάλυψη. Για παράδειγμα οι συνάδελφοι στα συνεργεία καθαρισμού που έχουν αναλάβει τον καθαρισμό στα κτίρια του ΟΑΕΔ, στους παιδικούς σταθμούς και στις σχολές του ΟΑΕΔ, είναι 5 μήνες απλήρωτοι και ταυτόχρονα, σε ένα μήνα 250 από αυτούς περνάνε στην ανεργία αφού, σύμφωνα με τον διαγωνισμό που έγινε, μειώθηκαν οι εργατοώρες και τα άτομα ενώ ταυτόχρονα διπλασιάστηκαν  τα τετραγωνικά!

Απαιτούμε άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας για εντατικοποίηση των ελέγχων στον κλάδο των εργολαβιών καθαρισμού και την εφαρμογή μέτρων που θα θωρακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ζητάμε άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό εργασίας παρουσία του σωματείου του κλάδου για να συζητήσουμε διεξοδικά προτάσεις για ουσιαστικές παρεμβάσεις.