Myrtaly Logo

Δελτίο Τύπου 2022/04/01

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ

Το νερό είναι ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ και η πρόσβαση σε αυτό είναι στοιχείο απαραίτητο για την υγεία και την αξιοπρεπή διαβίωση. Η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στην προστασία των υδάτινων πόρων και τη διασφάλισή τους για τις επόμενες γενιές. Η ανεξέλεγκτη καπιταλιστική ανάπτυξη θεωρεί εμπορεύσιμα όλα τα φυσικά και κοινωνικά αγαθά, με αποτέλεσμα το περιβάλλον και το νερό να αποτελούν αντικείμενα υπερεκμετάλλευσης και υποβάθμισης. 

Το νερό από μέσο επιβίωσης, φορέας πολιτισμού και όχημα ευημερίας, μεταβάλλεται σε μέσο πλουτισμού και εργαλείο μεγέθυνσης των ανισοτήτων και της αδικίας εις βάρος των αδύναμων. (...)

Όλα τα έργα υποδομής για την ύδρευση και αποχέτευση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής, χρηματοδοτήθηκαν επί δεκαετίες από τον Ελληνικό Λαό. Για τους λόγους αυτούς: 

  • Απαιτούμε, η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της, τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με την συμμετοχή του κράτους στον έλεγχο της διαχείρισης του νερού. 
  • Ζητάμε να επιστραφούν ΤΩΡΑ οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Κράτος και να σταματήσει η διαδικασία Εκποίησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ) σε ιδιωτικά συμφέροντα.
  • Επισημαίνουμε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό αφού συνδέεται με την ύπαρξη και την ευημερία του ανθρώπου και οι υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης αποτελούν ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα. 

Καλούμε όλους να συμβάλλουν στην διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού ως κοινό - κοινωνικό αγαθό και να αποτραπεί η παράδοση του ΕΥΣ στους ιδιώτες.